Największy klub szachowy w Elblągu

Zajęcia w czwartki w godz. 17 - 21

w sali Centrum Organizacji Pozarządowych

przy ul. Związku Jaszczurczego 17 (1. piętro)

Szkolenia

Zapraszamy w każdy czwartek o 16:00 w sali Klubu

Zawodnicy

Aktualnie Klub liczy 40 członków, w tym 20 juniorów

Zarząd

Klub reprezentowany jest przez Prezesa oraz 5-osobowy Zarząd

Statystyki

Odsłon artykułów:

Liczba gości on-line

Odwiedza nas 44 gości oraz 0 użytkowników.

UZURPATOR - list otwarty wiceprezesa Klubu

Kilka dni temu młody szachista "Startu" zadał mi pytanie - "dlaczego nie zabronimy panu Borawskiemu pisania na jego blogu o naszym klubie?" Postaram się poniższym tekstem odpowiedzieć temu młodemu człowiekowi, jak i innym osobom mającym podobne zdanie.

Nie tylko w Polsce, ale i w całym sportowym świecie żaden prezes czy przedstawiciel jakiegoś klubu nie wypowiada się na łamach publikatorów o innym klubie. Promuje tylko i wyłącznie swój klub. Wpływ na takie postępowanie mają różne względy etyczne, dbałość o własną opinię, szacunek dla drugiego klubu.

Pan Ryszard Borawski nie zwraca uwagi na takie rzeczy, choć jest prezesem - wprawdzie jednoosobowego - stowarzyszenia szachowego "FENIKS", a z klubem szachowym Start Elbląg nic go nie łączy - poza zaległymi niezapłaconymi składkami członkowskimi.

Najprostszą odpowiedzią na tak postawione pytanie jest stwierdzenie - pisze, bo mu nikt zabronić nie może. Jednak jest wiele przyczyn , dla których pan Borawski zajmuje się na swoim blogu niemal wyłącznie naszym klubem. Pan Borawski od dłuższego czasu znajduje się w szachowej agonii i aby jeszcze trochę istnieć w tym regionalnym szachowym świecie - musi coś pisać. Pan Borawski od dawna dużo mówi na temat szkolenia dzieci i młodzieży, jednak niewiele lub nic nie robi. Proszę podać nazwisko choćby jednego dziecka pochodzącego z Elbląga, które w 2013 r. szkolił pan Borawski i które to dziecko grało choćby w jednym trunieju szachowym w tym roku!!

Brak własnych sukcesów w szkoleniu dzieci nadrabia więc opisywaniem sylwetek dzieci ze Startu Elbląg, udzielaniem porad i wskazówek, zamieszczaniem informacji o odbytych turniejach i wynikach uzyskiwanym przez nasze dzieci.

Ostatnio nie mając innego tematu - na blogu pana Borawskiego ukazał się krytyczny i sarkastyczny tekst - po odwołaniu przez zarząd klubu Start Elbląg IV Turnieju OPEN - z powodu niskiej frekwencji. Jednak pan Borawski w ostatnim czasie organizował 3 turnieje szachowe - w tym sławetny turniej "Gramy o króla" - i jakoś zapomniał podać wyniki tych turniejów. Nie, nie zapomniał, bo turnieje nie odbyły się z powodu zerowej frekwencji - ale o tym na blogu ani słowa.

W jednym z ostatnich tekstów prezes "Feniksa" przebąkiwał o możliwości porozumienia - ale tylko na jego warunkach - z działaczami Startu Elbląg. Co za tupet !? Przecież pan Ryszard Borawski na szachowym aucie to sytuacja korzystna dla "Startu"! Któż chciałby mieć w swoich szeregach siejącego nieporozumienia wiecznego malkontenta ??

Byt pana Borawskiego uzależniony jest więc od bytu "Startu" Elbląg. Przyjmę zakłady, że jeszcze przez długie lata będziemy gościć na blogu pana Borawskiego, chyba że wcześniej ogłosi swój szachowy koniec.

Z-ca Prezesa

Klubu Szachowego

START Elbląg

lek. med. Tadeusz Sikorski

P.S. Nie dziwi zatem brak młodego szachowego narybku szkolonego przez pana R. Borawskiego, jednocześnie pozostaje mi współczuć tym nielicznym dzieciom i ich rodzicom, których jeszcze szkoli pan Ryszard Borawski.

Notes

Najbliższe turnieje

Dnia 10 stycznia 2019 zajęcia ODWOŁANE!

Zadanie dnia

Copyright © 2019 Start Elbląg. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Joomla! jest wolnym oprogramowaniem wydanym na warunkach GNU Powszechnej Licencji Publicznej.

Powered by Joomla!®. Designed by: themza templates celebrity search Valid XHTML and CSS.